Det svenska transferfönstret är nu stängt och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.
Genomgång av AIK:s transferfönster: "Vi vet vad han kan leverera"
Foto: Bildbyrån
Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Fotbolltransfers.com har summerat AIK:s truppbygge med sportchef Henrik Jurelius.
Nästa klubb till rakning: AIK.
Spelare in: Saku Ylätupa (mf/fw, IFK Mariehamn, åter efter lån), Jetmir Haliti (b, Jönköpings Södra IF), Lucas Forsberg (b, Sollentuna FK), Nicolás Stefanelli (fw, Union La Calera), Alexander Milosevic (b, Vejle)
Spelare ut: Samuel Brolin (mv, Mjällby AIF, lån), Enoch Kofi Adu (mf, Mjällby AIF), Kolbeinn Sigthorsson (fw, IFK Göteborg), Daniel Mushitu (fw, Örebro Syrianska), Heradi Rashidi (b, FK Ararat), Rasmus Lindkvist (b, klubb ej klar), Panajotis Dimitriadis (b, Akropolis), Daniel Granli (b, Ålborg), Adam Ben Lamin (b, Jönköpings Södra IF), Paulos Abraham (fw, Groningen), Robert Lundström (b, GIF Sundsvall), Robin Tihi (b, AFC Eskilstuna, lån)
AIK:s sportchef Henrik Jurelius summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:
– Vi gick in med förutsättningar att vi hade en tajt budget och behövde korrigera truppmässigt och antalsmässigt. Vi har varit ganska breda en längre period, men pandemin påverkar. Vi har inte den lyxen just nu att ha bredden antalsmässigt, säger Jurelius till Fotbolltransfers.com och fortsätter:
– Det fanns vissa delar som vi visste att vi ville genomföra - och då fick vi prioritera. Bland annat att det fanns planer om att genomföra en transfer ut under vinterfönstret för att hämta hem investeringen som vi valde att göra under sommaren, men också minska det ekonomiska bortfall som blev 2020.
Henrik Jurelius fortsätter kommentera nyförvärven en för en:
Nicolás Stefanelli, 27 år, anfallare. Ny från Unión La Calera.
– Vi satte ett spel med nya tränaren (Bartosz Grzelak) från omgång 16 förra säsongen och då började vi titta på egenskaper som vi saknade. Den spelartyp som Nicolás är passar bra in på den beskrivningen. Dessvärre kunde vi inte göra klart den affären tidigt, det fanns inga möjligheter. Vi vet alla vad han kan leverera, att han fungerar i den här miljön och har kärlek till klubben. Det känns väldigt intressant, säger sportchefen.
Lucas Forsberg, 17 år, försvarare. Ny från Sollentuna FK
– En spelare som AIK har följt under en längre tid. Det fanns en liten osäkerhet hur länge vi skulle få behålla (Mikael) Lustig inför säsongen, det var en prioriterat förlängning. Men vi vill ha något bakom på tillväxt och vi har som sagt följt honom sedan tidigare. Vi tror på honom, det finns saker som vi gillar.
Jetmir Haliti, 24 år, försvarare. Ny från Jönköpings Södra IF.
– När vi började skissa på fönstret så sökte vi mångsidighet – och det erbjuder Haliti. Vi visste att vi inte skulle ha ekonomi för truppbredden som vi tidigare haft och fastnade tidigt för honom. Dominant i Superettan stora delar av förra säsongen. En karaktär och person som passar bra in i AIK.
Alexander Milosevic, 29 år, försvarare. Ny från Vejle BK.
– Ständigt denne Milosevic. Vi hade tyvärr ingen möjlighet tidigare, men i slutet (av övergångsfönstret) hittade vi lösningar med finansiering samt utvecklingsmöjligheter som vi bedömde var bättre och större garanti. Och då passar Milosevic väldigt bra in i AIK. Det vet vi sedan tidigare med säkerhet.
Jurelius berättar att han är mycket nöjd med värvningarna utifrån de förutsättningar som pandemin har burit med sig. Han ombeds peka ut det nyförvärv som han tror har bäst förutsättningar att imponera på den allsvenskan publiken.
– Det är svårt att säga, men Stefanelli har onekligen börjat bra sedan han kom tillbaka, säger han och fortsätter:
– Det är klart att Haliti kan visa upp sitt register på sikt. Han har fått en tuff start med skador och sjukdomar, men det är en kille jag hoppas på. Jag tror på alla nyförvärven.
Efter fjolårssuccén har anfallstalangen Paulos Abraham, 18, lämnat AIK. Dessutom har rutinerade kuggar som Rasmus Lindkvist, Robert Lundström, Panajotis Dimitriadis, Kolbeinn Sigthorsson och Enoch Kofi Adu fått tacka för sig när deras respektive avtal löpte ut efter årsskiftet.
Henrik Jurelius vill inte säga att något spelartapp har varit tyngre än något annat – i stället vill han fokusera på den generationsväxling som pågår.
– Vi kan konstatera att vi valde att inte förlänga med sju spelare från förra året. Det gör att vi har tappat flera seniorer, vilket har varit något vi pratat mycket om, säger han.
– Tar man bort så många etablerade spelare så kommer det sätta prägel på den dagliga verksamheten. Men vi fick bra balans ändå, tycker jag, fortsätter sportchefen.
Under transferfönstrets sista dagar meddelade AIK att man lånar ut mittbackstalangen Robin Tihi, 19, till AFC Eskilstuna i Superettan.
Dagar efter flytten kom uppgifter om att allsvenska konkurrenten IFK Norrköping ville värva mittbacken – vilket 19-årige talangen även bekräftat. Nu berättar Henrik Jurelius för Fotbolltransfers.com att det aldrig var aktuellt att sälja Tihi.
– Nej, det kom inget konkret bud. Vi tror att den här utlåningen kan göra att han samlar på sig rutin och kan utvecklas och konkurrera nästa säsong. Det är absolut en spelare som vi tror på mycket på sikt, säger han.
Trots att transferfönstret är stängt går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare – eller låna ut spelare via utlåningsavtal. Henrik Jurelius låter meddela att han är belåten med den trupp som AIK går in med till den allsvenska premiären. Ytterligare affärer skulle i så fall vara spelare ut för att erbjuda speltid.
– Jag har svårt att se det (fler värvningar innan sommaren). Laget brukar sätta sig i samband med en seriepremiär, sen duggar matcherna tätt. Då får man se hur möjligheterna med speltid utvecklar sig för vissa spelare, säger Jurelius och fortsätter:
– Vi har god samverkan med flera klubbar för att utveckla spelare. Det skulle vara en sådan lösning i så fall (utlåning).
Han fortsätter att berätta hur coronapandemin har påverkat AIK det senaste året i relation till värvningar, förberedelser, budget och allt som rör hans dagliga verksamhet som sportchef.
– Vi har fått ta från vårt eget kapital när naturliga intäkter, som vi haft genom trogen publik alla år, försvinner. Det är klart att det blir svårare och tajtare. Det är väl bara att konstatera att vi har ett intäktsben som fallit bort, säger Jurelius.
Hur har rollen som sportchef i AIK förändrats efter det här?
– Det är inte annorlunda från andra år egentligen. Det handlar om att göra resultat i AIK Fotboll och det är jag väl medveten om, samtidigt som man måste bygga det långsiktigt, säger Jurelius och fortsätter:
– Får man de sakerna att harmonisera med varandra, då har vi tagit ett stort steg. Min stora förhoppning är att vi ska kunna ta steg tillbaka dit vi var – och samtidigt slussa in någon ung spelare och fortsätta med det fina arbetet som bedrivs i vår akademi.
Finns det krav på dig att sälja spelare 2021?
– Det finns inte så många andra sätt att skapa ekonomi på just nu. Självklart kommer vårt långsiktiga arbete få än större vikt, svarar sportchefen.
I vintras sålde man 18-årige Paulos Abraham till holländska Groningen för vad som uppges vara ett mångmiljonbelopp. Fotbolltransfers.com frågar Henrik Jurelius vem nästa stora försäljning från AIK blir:
– Det är väl ingen hemlighet att det funnits intresse kring en sån som Eric Kahl, säger sportchefen och fortsätter:
– Tittar man på hur försäsongen sett ut så har (Erick) Otieno gjort insatser som lockar intresse också. Vi har flera unga spelare som naturligt lockar intresse. Bilal Hussein är ytterligare en.
Hussein och Kahl var mer eller mindre ordinarie i AIK förra säsongen. Jurelius tror att talangerna kan ta ytterligare steg den här säsongen – tillsammans med några ytterligare löften.
– Vi har många unga spelare som det kan gå väldigt fort för. Bilal Hussein har sett väldigt fin ut under försäsongen, säger sportchefen på frågan vem som får sitt stora genombrott den här säsongen och fortsätter:
– Vi har Tom (Strannegård) och Eric (Kahl) som fick spela mycket förra året som är där och nafsar. Sen har vi en spännande spelare i Yasin Ayari också. Det handlar om förtroende och ta det i lugn takt. Då kan det gå fort.
Nu när väntan äntligen är över – och Allsvenskan har sparkat i gång – är Jurelius förväntansfull på vad den här säsongen har att erbjuda.
– Jag tror enormt mycket på det här laget. Vi är inte med i topptipsen, men vi kommer vara jobbiga att möta för vartenda lag i den här serien. Vi tror på oss själva och jag hoppas att vi kan utnyttja det och stå för en bättre helhet än förra året. Då kan vi vara med och utmana, säger han till Fotbolltransfers.com.
Avslutningsvis uppmanas AIK:s sportchef peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.
– Sebastian Larsson håller en fruktansvärt hög nivå tillsammans med (Anders) Christiansen i Malmö. Men Sebastian Larsson är nog den spelaren jag skulle ställa ut först på plan, säger Jurelius och avslutar:
– Största talang är lite av en definitionsfråga. Ska man titta på ålder bara så hoppas jag att någon av våra tar klivet i år. Per Karlsson tycker jag ofta anses underskattad av många.
Jesper Ottoson
Foto: Bildbyrån
Genomgång av AIK:s transferfönster: "Vi vet vad han kan leverera"
Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Fotbolltransfers.com har summerat AIK:s truppbygge med sportchef Henrik Jurelius.
Det svenska transferfönstret är nu stängt och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.
Nästa klubb till rakning: AIK.
Spelare in: Saku Ylätupa (mf/fw, IFK Mariehamn, åter efter lån), Jetmir Haliti (b, Jönköpings Södra IF), Lucas Forsberg (b, Sollentuna FK), Nicolás Stefanelli (fw, Union La Calera), Alexander Milosevic (b, Vejle)
Spelare ut: Samuel Brolin (mv, Mjällby AIF, lån), Enoch Kofi Adu (mf, Mjällby AIF), Kolbeinn Sigthorsson (fw, IFK Göteborg), Daniel Mushitu (fw, Örebro Syrianska), Heradi Rashidi (b, FK Ararat), Rasmus Lindkvist (b, klubb ej klar), Panajotis Dimitriadis (b, Akropolis), Daniel Granli (b, Ålborg), Adam Ben Lamin (b, Jönköpings Södra IF), Paulos Abraham (fw, Groningen), Robert Lundström (b, GIF Sundsvall), Robin Tihi (b, AFC Eskilstuna, lån)
AIK:s sportchef Henrik Jurelius summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:
– Vi gick in med förutsättningar att vi hade en tajt budget och behövde korrigera truppmässigt och antalsmässigt. Vi har varit ganska breda en längre period, men pandemin påverkar. Vi har inte den lyxen just nu att ha bredden antalsmässigt, säger Jurelius till Fotbolltransfers.com och fortsätter:
– Det fanns vissa delar som vi visste att vi ville genomföra - och då fick vi prioritera. Bland annat att det fanns planer om att genomföra en transfer ut under vinterfönstret för att hämta hem investeringen som vi valde att göra under sommaren, men också minska det ekonomiska bortfall som blev 2020.
Henrik Jurelius fortsätter kommentera nyförvärven en för en:
Nicolás Stefanelli, 27 år, anfallare. Ny från Unión La Calera.
– Vi satte ett spel med nya tränaren (Bartosz Grzelak) från omgång 16 förra säsongen och då började vi titta på egenskaper som vi saknade. Den spelartyp som Nicolás är passar bra in på den beskrivningen. Dessvärre kunde vi inte göra klart den affären tidigt, det fanns inga möjligheter. Vi vet alla vad han kan leverera, att han fungerar i den här miljön och har kärlek till klubben. Det känns väldigt intressant, säger sportchefen.
Lucas Forsberg, 17 år, försvarare. Ny från Sollentuna FK
– En spelare som AIK har följt under en längre tid. Det fanns en liten osäkerhet hur länge vi skulle få behålla (Mikael) Lustig inför säsongen, det var en prioriterat förlängning. Men vi vill ha något bakom på tillväxt och vi har som sagt följt honom sedan tidigare. Vi tror på honom, det finns saker som vi gillar.
Jetmir Haliti, 24 år, försvarare. Ny från Jönköpings Södra IF.
– När vi började skissa på fönstret så sökte vi mångsidighet – och det erbjuder Haliti. Vi visste att vi inte skulle ha ekonomi för truppbredden som vi tidigare haft och fastnade tidigt för honom. Dominant i Superettan stora delar av förra säsongen. En karaktär och person som passar bra in i AIK.
Alexander Milosevic, 29 år, försvarare. Ny från Vejle BK.
– Ständigt denne Milosevic. Vi hade tyvärr ingen möjlighet tidigare, men i slutet (av övergångsfönstret) hittade vi lösningar med finansiering samt utvecklingsmöjligheter som vi bedömde var bättre och större garanti. Och då passar Milosevic väldigt bra in i AIK. Det vet vi sedan tidigare med säkerhet.
Jurelius berättar att han är mycket nöjd med värvningarna utifrån de förutsättningar som pandemin har burit med sig. Han ombeds peka ut det nyförvärv som han tror har bäst förutsättningar att imponera på den allsvenskan publiken.
– Det är svårt att säga, men Stefanelli har onekligen börjat bra sedan han kom tillbaka, säger han och fortsätter:
– Det är klart att Haliti kan visa upp sitt register på sikt. Han har fått en tuff start med skador och sjukdomar, men det är en kille jag hoppas på. Jag tror på alla nyförvärven.
Efter fjolårssuccén har anfallstalangen Paulos Abraham, 18, lämnat AIK. Dessutom har rutinerade kuggar som Rasmus Lindkvist, Robert Lundström, Panajotis Dimitriadis, Kolbeinn Sigthorsson och Enoch Kofi Adu fått tacka för sig när deras respektive avtal löpte ut efter årsskiftet.
Henrik Jurelius vill inte säga att något spelartapp har varit tyngre än något annat – i stället vill han fokusera på den generationsväxling som pågår.
– Vi kan konstatera att vi valde att inte förlänga med sju spelare från förra året. Det gör att vi har tappat flera seniorer, vilket har varit något vi pratat mycket om, säger han.
– Tar man bort så många etablerade spelare så kommer det sätta prägel på den dagliga verksamheten. Men vi fick bra balans ändå, tycker jag, fortsätter sportchefen.
Under transferfönstrets sista dagar meddelade AIK att man lånar ut mittbackstalangen Robin Tihi, 19, till AFC Eskilstuna i Superettan.
Dagar efter flytten kom uppgifter om att allsvenska konkurrenten IFK Norrköping ville värva mittbacken – vilket 19-årige talangen även bekräftat. Nu berättar Henrik Jurelius för Fotbolltransfers.com att det aldrig var aktuellt att sälja Tihi.
– Nej, det kom inget konkret bud. Vi tror att den här utlåningen kan göra att han samlar på sig rutin och kan utvecklas och konkurrera nästa säsong. Det är absolut en spelare som vi tror på mycket på sikt, säger han.
Trots att transferfönstret är stängt går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare – eller låna ut spelare via utlåningsavtal. Henrik Jurelius låter meddela att han är belåten med den trupp som AIK går in med till den allsvenska premiären. Ytterligare affärer skulle i så fall vara spelare ut för att erbjuda speltid.
– Jag har svårt att se det (fler värvningar innan sommaren). Laget brukar sätta sig i samband med en seriepremiär, sen duggar matcherna tätt. Då får man se hur möjligheterna med speltid utvecklar sig för vissa spelare, säger Jurelius och fortsätter:
– Vi har god samverkan med flera klubbar för att utveckla spelare. Det skulle vara en sådan lösning i så fall (utlåning).
Han fortsätter att berätta hur coronapandemin har påverkat AIK det senaste året i relation till värvningar, förberedelser, budget och allt som rör hans dagliga verksamhet som sportchef.
– Vi har fått ta från vårt eget kapital när naturliga intäkter, som vi haft genom trogen publik alla år, försvinner. Det är klart att det blir svårare och tajtare. Det är väl bara att konstatera att vi har ett intäktsben som fallit bort, säger Jurelius.
Hur har rollen som sportchef i AIK förändrats efter det här?
– Det är inte annorlunda från andra år egentligen. Det handlar om att göra resultat i AIK Fotboll och det är jag väl medveten om, samtidigt som man måste bygga det långsiktigt, säger Jurelius och fortsätter:
– Får man de sakerna att harmonisera med varandra, då har vi tagit ett stort steg. Min stora förhoppning är att vi ska kunna ta steg tillbaka dit vi var – och samtidigt slussa in någon ung spelare och fortsätta med det fina arbetet som bedrivs i vår akademi.
Finns det krav på dig att sälja spelare 2021?
– Det finns inte så många andra sätt att skapa ekonomi på just nu. Självklart kommer vårt långsiktiga arbete få än större vikt, svarar sportchefen.
I vintras sålde man 18-årige Paulos Abraham till holländska Groningen för vad som uppges vara ett mångmiljonbelopp. Fotbolltransfers.com frågar Henrik Jurelius vem nästa stora försäljning från AIK blir:
– Det är väl ingen hemlighet att det funnits intresse kring en sån som Eric Kahl, säger sportchefen och fortsätter:
– Tittar man på hur försäsongen sett ut så har (Erick) Otieno gjort insatser som lockar intresse också. Vi har flera unga spelare som naturligt lockar intresse. Bilal Hussein är ytterligare en.
Hussein och Kahl var mer eller mindre ordinarie i AIK förra säsongen. Jurelius tror att talangerna kan ta ytterligare steg den här säsongen – tillsammans med några ytterligare löften.
– Vi har många unga spelare som det kan gå väldigt fort för. Bilal Hussein har sett väldigt fin ut under försäsongen, säger sportchefen på frågan vem som får sitt stora genombrott den här säsongen och fortsätter:
– Vi har Tom (Strannegård) och Eric (Kahl) som fick spela mycket förra året som är där och nafsar. Sen har vi en spännande spelare i Yasin Ayari också. Det handlar om förtroende och ta det i lugn takt. Då kan det gå fort.
Nu när väntan äntligen är över – och Allsvenskan har sparkat i gång – är Jurelius förväntansfull på vad den här säsongen har att erbjuda.
– Jag tror enormt mycket på det här laget. Vi är inte med i topptipsen, men vi kommer vara jobbiga att möta för vartenda lag i den här serien. Vi tror på oss själva och jag hoppas att vi kan utnyttja det och stå för en bättre helhet än förra året. Då kan vi vara med och utmana, säger han till Fotbolltransfers.com.
Avslutningsvis uppmanas AIK:s sportchef peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.
– Sebastian Larsson håller en fruktansvärt hög nivå tillsammans med (Anders) Christiansen i Malmö. Men Sebastian Larsson är nog den spelaren jag skulle ställa ut först på plan, säger Jurelius och avslutar:
– Största talang är lite av en definitionsfråga. Ska man titta på ålder bara så hoppas jag att någon av våra tar klivet i år. Per Karlsson tycker jag ofta anses underskattad av många.
Jesper Ottoson